Кашлюк повернувся

Завідуюча дитячого інфекційного відділення Хмельницької інфекційної лікарні, кандидат медичних наук Вікторія Леньга інформує:

В Україні спостерігається ріст захворюваності на кашлюк: за перші два місяці 2024 року зареєстровано 515 випадків. В Хмельницькій області в 2021 та 2022 роках не було жодного випадку кашлюка, тоді як в 2023 році було зафіксовано вже 11 випадків хвороби. З початку 2024 року вже підтверджено 30 випадків кашлюка і захворюваність продовжує зростати.

В Хмельницькій інфекційній лікарні в 2023 році було проліковано 2 хворих з кашлюком. За 3 місяці 2024 року проліковано вже 8 хворих, з них один летальний випадок.

Кашлюк – гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передачі, спричинене збудником Bordetella pertussis, має циклічний перебіг з характерним спазматичним нападоподібним кашлем. Захворювання передається від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання, в дитячому колективі може передаватися і через іграшки.

Недуга починається поступово з сухого кашлю, який наростає в динаміці і переростає в напади спазматичного кашлю з інспіраторною “репризою”. Особливо важко кашлюк протікає у дітей до 6 міс. У них частіше виникають ускладнення з боку органів дихання, що може бути небезпечним для життя дітей молодшого віку.

Поширеність хвороби залежить від того, наскільки добре населення захищене імунізацією.

Єдиний надійний захист від кашлюка — це вакцинація! В Україні щеплення від кашлюка є обов’язковим, дітей вакцинують у віці 2, 4, 6 та 18 місяців. Люди, не щеплені на кашлюк, можуть захворіти в любому віці.

Якщо Вас чи Вашу дитину турбує кашель, який посилюється з часом, звертайтесь до лікаря, в Хмельницькій інфекційній лікарні Ви завжди зможете отримати кваліфіковану консультацію та необхідну медичну допомогу.