Гепатит

За даними ВООЗ, гепатитами В та С хворіють приблизно 325 мільйонів людей у всьому світі, та для більшості цих людей діагностика і лікування залишаються недоступними. Гепатит С можна повністю вилікувати, але він діагностований лише в 21% людей, які живуть з цією інфекцією, а специфічною терапією забезпечено лише 13% хворих. Хронічний гепатит В діагностований лише в 10% людей, які з ним живуть, і лише 2% інфікованих отримують необхідні ліки.

Згідно дослідження, проведеного ВООЗ, до 2030 року можна попередити приблизно 4,5 мільйони передчасних летальних наслідків в країнах з низьким або середнім рівнем достатку, якщо будуть проводитися такі заходи, як вакцинація, діагностичне тестування, забезпечення лікарськими препаратами, санітарно-просвітня робота. Ціль Глобальної стратегії ВООЗ по боротьбі з гепатитом, яку підтримали усі держави-члени організації – скорочення нових випадків інфікування на 90% та смертності на 65% до 2030р.

Україна приєдналася до Глобальної стратегії з елімінації вірусних гепатитів B та C, ухваливши 27 листопада 2019 року Державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам на період до 2030 року.

За кошти державного бюджету було затверджено закупівлю лікарських засобів для лікування вірусного гепатиту С та вірусного гепатиту В для задоволення 100% потреби згідно даних, отриманих від регіонів. Зазначені лікарські засоби розподіляються до регіонів наказами Міністерства охорони здоров’я України. На сьогоднішній день завдяки забезпеченню лікарськими засобами в повному обсязі використовуються пангенотипні та високоефективні схеми лікування, які не дають побічних реакцій та призводять до повної елімінації вірусу.

В електронному реєстрі комунального підприємства “Хмельницька інфекційна лікарня” Хмельницької міської ради на даний час перебувають 912 хворих на хронічний вірусний гепатит С та 120 хворих на хронічний вірусний гепатит В. За 8 місяців 2023 року в рамках концепції по боротьбі з хронічним гепатитом В та С проліковано 270 хворих (248 – ХВГС, 22- ХВГВ), з них з цирозом печінки 105 хворих, з гепатоцелюлярною карциномою 2 хворих, а також двоє дітей віком 9 та 8 років.

ВООЗ рекомендує всім, хто бажає зберегти свою печінку здоровою, пройти тестування на гепатит, отримати лікування у випадку виявлення інфекції, а також щепитися від гепатиту В.

Відповідно до Стандартів медичної допомоги, лікування гепатитів В та С доступне для всіх жителів нашої області.