Хвороба Лайма (бореліоз)

У зв’язку з раннім потеплінням, активність кліщів цьогоріч розпочалась раніше. Завідуюча інфекційним відділенням Хмельницької інфекційної лікарні Олена Маркевич нагадує про небезпеку і важкі наслідки хвороби Лайма.

Хвороба Лайма або бореліоз – це інфекційне захворювання, спричинене бактеріями роду Borrelia, що передаються людині з укусом зараженого кліща. В Україні приблизно кожен третій кліщ є носієм бореліозу. Захворювання характеризується переважним ураженням шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату і серця, нерідко приймає хронічний перебіг.

Інфікування виникає у разі присутності кліща в шкірі щонайменше 24 години. Отже, чим менше кліщ був на тілі людини, тим менша ймовірність зараження. Від хворої людини до здорової захворювання не передається.

В Хмельницькій області в 2023 році було зареєстровано 138 випадків хвороби Лайма. В Хмельницькій інфекційні лікарні за минулий рік проліковано 49 хворих з ускладненими формами цього захворювання. На даний час діагностовано 7 випадків хвороби Лайма, що, зокрема, ускладнились кардитом, артритом.

Профілактика хвороби Лайма полягає насамперед у попередженні укусів кліщами: використовуйте під час прогулянок парково-лісовою зоною захисний одяг та засоби, що відлякують комах (репеленти). Своєчасна профілактика вкрай важлива, так як може попередити початок хвороби та пов’язане з нею довготривале лікування.

Людині, яку вкусив кліщ, необхідно обов’язково звернутись на консультацію до лікаря-інфекціоніста, навіть якщо симптомів хвороби ще немає.

Якщо у вас протягом 3 тижнів після укусу кліща з’явились головний біль, пляма навколо укусу кліща, головокружіння, біль у суглобах, звертайтесь до лікаря-інфекціоніста Хмельницької інфекційної лікарні, щоб отримати кваліфіковану консультацію та необхідне лікування! Звертайся вчасно!

Тримаймо стрій. Слава Україні!