28 липня у світі відзначається Всесвітній день боротьби з гепатитом

Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Серед вірусних гепатитів найбільш небезпечними є вірусні гепатити В (ВГВ) та С (ВГС), які призводять до 96% всіх смертей, пов’язаних з вірусними гепатитами.

Симптоми вірусного гепатиту: виражена загальна слабкість, швидка втомлюваність, дратівливість, апатія, нудота, блювання, діарея, болі в животі, потемніння сечі та знебарвлення калу, пожовтіння шкіри, слизових оболонок та склер, підвищення температури тіла.

Можливі й позапечінкові прояви гепатиту: артрит, поліміозит, синдром Шегрена, васкуліти, синдром Рейно, вузликовий періартеріїт, фіброзуючий альвеоліт, гломерулонефрит, периферична нейропатія та інші

Якщо ви запідозрили у себе гепатит або у вас був контакт з кров’ю чи іншими біологічними рідинами іншої людини, зверніться до сімейного лікаря або в кабінет амбулаторної допомоги комунального підприємства «Хмельницька інфекційна лікарня».

Періодичне тестування на вірусні гепатити варто зробити правилом. В умовах комунального підприємства “Хмельницька інфекційна лікарня” можна пройти тестування на вірусні гепатити А, В та С за допомогою експрес тестів або методом імуноферментного аналізу (ІФА), а також отримати специфічну противірусну терапію препаратами, закупленими за кошти Державного бюджету України.

Для захисту від гепатитів важливо дотримуватися такої ж профілактики, як і при інших вірусних захворюваннях: мити руки, вживати в їжу вимиті та/або термічно оброблені продукти, мати індивідуальні засоби особистої гігієни, використовувати бар’єрну контрацепцію тощо.

Важливо пам’ятати про вакцинацію!
До Національного календаря щеплень входить лише вакцинація від вірусного гепатиту В. Це захищає людину і від вірусного гепатиту D, оскільки він розвивається тільки у пацієнтів із вірусним гепатитом В. Вакцини проти гепатиту С не існує.
Вакцинувати дитину від гепатиту А можна у віці від 12 до 23 місяців перша доза, та через 6–18 місяців після першої дози. Дорослі отримують вакцину в серії з 2 доз в моменти часу 0 і 6–12 місяців (Havrix) або 0 і 6–18 місяців (Vaqta).

У жодному разі не займайтеся самодіагностикою та самолікуванням на підставі інформації з інтернету! Лише лікар-інфекціоніст може правильно визначити діагноз, ступінь пошкодження печінки й тяжкість перебігу, а відтак призначати адекватне лікування.