Сальмонельоз

На даний час в комунальному підприємстві “Хмельницька інфекційна лікарня” Хмельницької міської ради спостерігається збільшення випадків госпіталізації хворих на гострі кишкові інфекції.

Особливе місце серед гострих кишкових інфекцій займає таке небезпечне інфекційне захворювання як сальмонельоз, яке часто має важкий перебіг.

Для сальмонельозу характерні наступні симптоми: висока лихоманка, явища інтоксикації, нудота, багаторазова блювота, болі в животі, часті рідкі випорожнення. Може бути ураження інших органів, таких як, печінка, селезінка. Відмічається порушення діяльності серцево-судинної системи, нирок, аж до до розвитку гострої ниркової недостатності. При важкому перебігу хвороби та несвоєчасному зверненні до лікаря можливі летальні наслідки.

Станом на сьогоднішній день з початку 2023 року в лікарні на стаціонарному лікуванні знаходилось з сальмонельозом 52 пацієнти, в тому числі 18 дітей. У всіх пацієнтів були характерні для цієї хвороби симптоми. Важкий перебіг захворювання спостерігався у 8 чоловік, в зв’язку з чим вони перебували на лікуванні у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії.

З метою профілактики сальмонельозу та інших гострих кишкових інфекцій в першу чергу необхідно дотримуватися правил особистої гігієни та правил харчової гігієни.