Бруцельоз

За даними ВООЗ, в світі щорічно реєструється біля 500 тисяч нових випадків захворювання людей бруцельозом.

В Україні майже щорічно реєструються поодинокі випадки захворювання цією інфекцією серед людей. Так, в 2021 році було зареєстровано 2 випадки; в 2022 році – 1 випадок.

В Хмельницькій області за останні роки жодного випадку захворювання на бруцельоз не було.

Але в жовтні цього року в Хмельницькій інфекційній лікарні зареєстровано два лабораторно підтверджених, не пов’язаних між собою, випадки бруцельозу у пацієнтів 33 та 35 років. Хворі відмічали такі симптоми, як лихоманка, ломота в тілі, біль в суглобах, в’ялість, зниження апетиту. Перебіг хвороби середньої важкості.

В епідеміологічному анамнезі встановлено вживання м’ясних продуктів, в тому числі, в’яленого м’яса та сирів.

Бруцельоз – це інфекційне захворювання, що передається від хворих тварин людині, з переважним ураженням опорно-рухового апарату, нервової та статевої систем організму, з частим розвитком хронічних форм та інвалідизації.

Джерелом інфекції є хворі на бруцельоз тварини: велика і дрібна рогата худоба, свині, інколи можуть бути коти та собаки.

Основний шлях передачі інфекції людині – це вживання заражених продуктів (непастеризоване молоко, сир, термічно необроблені м’ясні продукти та субпродукти тощо). Рідше зустрічається контактний шлях передачі через пошкоджені шкірні або слизові оболонки. В групі ризику є робітники м’ясокомбінатів, підприємств з переробки молочної сировини, пастухи, фермери, тваринники.

Територія України за останні роки є вільною від бруцельозу сільськогосподарських і свійських тварин. Однак є реальний ризик завезення хвороби з інших країн, особливо враховуючи високу міграцію населення в період військових дій в Україні.

Для профілактики бруцельозу необхідно дотримуватися наступних правил: не вживати сире молоко; не вживати молочні продукти та м’ясо з невідомих джерел; споживати продукти лише відомого походження; вживати м’ясо тільки після термічної обробки; не купувати молочні та м’ясні продукти на стихійних ринках.