Ботулізм: небезпека, про яку слід пам’ятати

За 9 місяців цього року в Хмельницькій інфекційній лікарні було проліковано п’ять дорослих пацієнтів з ботулізмом. На початку лікування всі вони перебували у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії. Більшість із них до появи перших симптомів захворювання вживали наступні продукти: копчену рибу, придбану на ринку; м’ясні консерви домашнього приготування. Після проведеного лікування всі хворі були виписані з покращенням.

Наразі в лікарні перебуває шоста пацієнтка, 62 років, яка поступила у важкому стані до відділення анестезіології та інтенсивної терапії. Перед захворюванням вона вживала домашню м’ясну консерву. Пацієнтка скаржилася на багаторазову блювоту, порушення ковтання та зору (двоїння, «сітку», «туман» перед очима), осиплість голосу, закрепи, сухість в роті, задишку. Хвора одразу отримала специфічну терапію – гептавалентний протиботулінічний антитоксин. Наразі її стан залишається важким, пацієнтка продовжує лікування.

Як вберегтися від ботулізму:

  • не вживайте консервовану їжу сумнівної якості, зокрема з роздутих бляшанок, банок із здутими та деформованими кришками, з неприємним або незрозумілим запахом чи помутнінням маринаду;
  • уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої їжі, придбаної на стихійних ринках;
  • не вживайте консервовані продукти із простроченим терміном зберігання або з підозрілим виглядом;
  • перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування обов’язково проводьте їх термічну обробку;
  • дотримуйтесь гігієни та правил стерилізації під час домашнього консервування.

Пам’ятайте

При появі перших симптомів, таких як порушення зору та ковтання, нудота, блювота, необхідно одразу звернутися по медичну допомогу. Своєчасне звернення до лікаря дозволяє вчасно надати специфічну протиботулінічну терапію.

Лікарі Хмельницької інфекційної лікарні завжди готові надати Вам фахову консультацію та кваліфіковану медичну допомогу!